08 apr 2013 Michael Sannes

Column- Voorkom verlies van je digitale media

 Vorige week, net voordat ik richting werk vertrok na het autoruiten krabben, sprak ik onze overbuurman. De bekende vraag: ‘hoe gaat het er mee?’ werd niet beantwoord met: ‘prima, met jou?’ maar met: ‘het gaat wel, er is eergisteren bij ons ingebroken en onze computer en nas-systeem is gestolen samen met andere spullen. Daarmee zijn alle media die ik over de afgelopen 30 jaar heb verzameld verloren’. Vreselijk. En nog erger, hij had de afgelopen tijd alle fotonegatieven en Super8-films gedigitaliseerd en het bronmateriaal weggegooid.

Omdat het veel meer mensen overkomt, zo hoorde mijn buurman van de politie, wil ik in deze column hulp aanreiken om dit soort verlies te voorkomen.

Iedereen heeft er werkelijk alles voor over om mooie herinneringen veilig te bewaren, zo ook met digitale media (audio, video en foto’s). Algemeen advies is: zorg ervoor dat niet al je media op één fysieke plaats samenkomt, zoals alleen in de nas op zolder of in de computer.

Voor audio gebruiken nu al veel mensen Spotify of een andere dienst. Audio kwijtraken is dan feitelijk onmogelijk. Voor video is SugarSync, Skydrive of Dropbox handig, of het open source-programma SparkleShare. Voor foto’s is er Picasa, iPhoto (met iCloud) of steeds vaker Facebook.
Vroeger hadden we alles in eigen bezit en op slechts één locatie: fotoboeken, bandjes, cd’s, platen, filmpjes. Je moet dat nu voorkomen; cloud-opslagdiensten zijn handig omdat je data daarmee niet op een locatie staan.

Social Media is de toekomst en daarmee het delen van digitale media. Een oude foto die zoek is geraakt zou daarmee door iemand anders kunnen worden teruggegeven als gevolg van deze deling via bijvoorbeeld FaceBook.

Het is dan niet de politie die je digitale media weer teruggeeft maar een goede bekende. Ik hoop voor mijn buurman het beste. Je weet nu hoe je dit probleem kunt voorkomen. Succes!

Suggesties, vragen of opmerkingen altijd welkom via Twitter: @MichaelSannesPoll

Ik gebruik de QR-codes in de Connected:
Ik gebruik de QR-codes in de Connected:
Kies a.u.b. een antwoord

Facebook

Twitter